Всички родители знаят, че игрите са важни за децата. Това е времето, през което детето опознава света и събира информация, която е важна за неговото физическо, психическо, социално и емоционално развитие.

Голяма част от игрите са важни за физическото развитие на детския организъм – съвсем малките се учат да координират ръцете си, да лазят и ходят, да бутат и дърпат, да натискат, по-големите развиват фината моторика и се готвят за писане. Лудите игри са важни и за издръжливостта и порастването – юнак без рана не може, казват.

Играта помага и за изграждането на т.нар. емоционална интелигентност – децата се учат да опознават емоциите си и тези на другите, как да ги изразяват и да се справят с тях. Важните умения, които ще им бъдат полезни цял живот са как да печелят и да приемат загубата, да спазват правилата, как да не засегнат приятел и да бъдат емпатични се развиват с различни ролеви игри.

Чрез кротките игри децата научават основните понятия, цветове, числата, буквите, а също и как да разрешават проблемите, с които се сблъскват. Задачата не винаги има един верен отговор – не бързайте да ги вкарвате в рамките, оставете ги да помислят и да защитат своя отговор. Ако успеят да Ви убедят, значи и техният отговор е верен.

Насърчаваме естественото любопитство на децата, като предоставяме достъпна среда, подходящи материали, играчки и идеи. Полезно за тях е да ги оставим да скучаят – не се чувствайте длъжни постоянно да ги забавлявате, да им купувате нови играчки или да им разрешавате да стоят пред телевизора по цял ден. Оставете въображението им да се развихри!


%d блогъра харесват това: